MUS KAWOWY

18 kwietnia




SKŁADNIKI | 5 PORCJI

400 ml śmietanki 30 lub 36%
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej




Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, kawę natomiast w dwóch łyżeczkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dokładnie myjemy i osuszamy końcówki miksera i ubijamy mocno schłodzoną śmietankę.
Pod koniec ubijania dodajemy kawę i cukier puder.

Do śmietanki przekładamy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką.
Na koniec dodajemy żelatynę i na bardzo wolnych obrotach miksera łączymy ze sobą.

Przekładamy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dekorujemy kakao.

0 KOMENTARZY