Czekoladowe muffiny z kremem
24 maja
Muffiny:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
Krem:
- 200 lub 250g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru pudru
- mak lub posypka do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180° C (200° C góra-dół).
- Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy.
- Foremki wysmarowujemy masłem lub wkładamy pocięty na kwadraty papier do pieczenia i napełniamy je ciastem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. Po 15 min. sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Upieczone muffiny zostawiamy w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
- Miękkie masło miksujemy na gładką masę.
- Stopniowo dodajemy cukier puder, nadal miksując.
- Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na babeczki.
- Możemy posypać makiem czy kolorową posypką.
1 KOMENTARZY
wprost urocze te muffinki :)
OdpowiedzUsuń