Czekoladowe muffiny z kremem

24 maja








Muffiny:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju
Krem:
  • 200 lub 250g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • mak lub posypka do posypania

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180° C (200° C góra-dół).
  • Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy.
  • Foremki wysmarowujemy masłem lub wkładamy pocięty na kwadraty papier do pieczenia i napełniamy je ciastem.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. Po 15 min. sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 
  • Upieczone muffiny zostawiamy w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

  • Miękkie masło miksujemy na gładką masę.
  • Stopniowo dodajemy cukier puder, nadal miksując.
  • Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • Po tym czasie nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na babeczki.
  • Możemy posypać makiem czy kolorową posypką.

Smacznego!



1 KOMENTARZY

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
przepisy kulinarne


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów