Ginger Ale
22 sierpnia
SKŁADNIKI:
- 2 l letniej wody
- 400 ml ciepłej wody
- 50g świeżych drożdzy
- 2 łyżki startego imbiru
- sok z jednej cytryny
- szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do pięciolitrowej butelki wsypujemy cukier, drożdże rozrabiamy w 400 ml ciepłej wody i wlewamy do butelki. Zakręcamy i wstrząsamy, aby połączyły się z cukrem.
Starty imbir mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy do butelki. Uzupełniamy dwoma litrami letniej wody.
Zostawiamy zakręconą butelkę na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Drożdże sfermentują.
Jeżeli butelka będzie mocno napięta, tak, że nie damy rady jej wcisnąć, bardzo powoli odkręcamy zakrętkę. Przecedzamy napój przez sito i gazę. Przelewamy do mniejszych butelek i wstawiamy szczelnie zakręcone do lodówki na całą noc. Po nocy w lodówce napój będzie mocno gazowany :)
0 KOMENTARZY