Ginger Ale

22 sierpnia


SKŁADNIKI:
  • 2 l letniej wody
  • 400 ml ciepłej wody
  • 50g świeżych drożdzy
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka cukru


PRZYGOTOWANIE:

Do pięciolitrowej butelki wsypujemy cukier, drożdże rozrabiamy w 400 ml ciepłej wody i wlewamy do butelki. Zakręcamy i wstrząsamy, aby połączyły się z cukrem.

Starty imbir mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy do butelki. Uzupełniamy dwoma litrami letniej wody. 

Zostawiamy zakręconą butelkę na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Drożdże sfermentują.

Jeżeli butelka będzie mocno napięta, tak, że nie damy rady jej wcisnąć, bardzo powoli odkręcamy zakrętkę. Przecedzamy napój przez sito i gazę. Przelewamy do mniejszych butelek i wstawiamy szczelnie zakręcone do lodówki na całą noc. Po nocy w lodówce napój będzie mocno gazowany :)


0 KOMENTARZY

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
przepisy kulinarne


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów