Czekoladowy sernik z kawą

18 sierpnia





SKŁADNIKI:

   Na spód:

  • 300g ciastek czekoladowych
  • 200g masła

   Na masę:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej



PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy, herbatniki kruszymy i łączymy wszystko razem. Wykładamy spód i boki wysmarowanej wcześniej masłem, formy do pieczenia.

Czekoladę ze śmietanką i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (czekolada nie może się zagotować!). Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

Wstawiamy na 1,5-2 godziny do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Po 1,5 godziny sprawdzamy patyczkiem czy ser jest już ścięty, jeśli tak - wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystudzenia.




1 KOMENTARZY

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
przepisy kulinarne


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów