Czekoladowy sernik z kawą
18 sierpniaSKŁADNIKI:
Na spód:
- 300g ciastek czekoladowych
- 200g masła
Na masę:
- 1 kg twarogu na sernik
- 300 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy, herbatniki kruszymy i łączymy wszystko razem. Wykładamy spód i boki wysmarowanej wcześniej masłem, formy do pieczenia.
Czekoladę ze śmietanką i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (czekolada nie może się zagotować!). Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
Wstawiamy na 1,5-2 godziny do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Po 1,5 godziny sprawdzamy patyczkiem czy ser jest już ścięty, jeśli tak - wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystudzenia.
1 KOMENTARZY
ale pycha :) zjadłabym duuuży kawałek
OdpowiedzUsuń