Surowe ciasto na ciasteczka z kawałkami czekolady

30 sierpnia





Babcia i mama zawsze mówiły "nie jedz surowego ciasta, bo będzie cię brzuch bolał"...
Przygotowuję je już nie pierwszy raz, jem również nie pierwszy, a brzuch jeszcze nigdy nie bolał ;)
Surowe ciasto według mnie jest sto razy lepsze niż już upieczone!
Jeśli nie chcecie spożywać surowych jajek to czytajcie niżej o alternatywach dla nich.


SKŁADNIKI:
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/3 łyżeczki ziarenek z laski wanilii
  • 200 gramów posiekanej w drobną kostkę czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 2 jajka*


Jajka sparzam wrzątkiem. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Wsypuję powoli mąkę, ciągle miksując. Dodaję jajka i ekstrakt waniliowy, miksuję do połączenia, wsypuję kawałki czekolady i mieszam. Ciasto gotowe!


Surowe jaja i mąkę spożywacie na własną odpowiedzialność.

Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na surową mąkę.
Osoby, które jadły to ciasto nie miały problemów z żołądkiem, ale istnieje małe ryzyko :)
Zamiast surowych jajek można użyć 3-4 łyżek jogurtu naturalnego.


0 KOMENTARZY

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
przepisy kulinarne


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów