Sernik waniliowy na zimno

19 marca




Spód:

  • 500g kakaowych herbatników
  • 200g roztopionej margaryny do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 40g żelatyny
Góra:
  • 330ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie spodu:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kruszymy herbatniki i roztapiamy masło.
  • Do pokruszonych herbatników dodajemy roztopione masło i łączymy (najlepiej zrobić to ręką).
  • Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy wcześniej przygotowanymi herbatnikami, dociskając. Pieczemy około 15 minut.
Przygotowanie masy:
  • Rozpuszczamy żelatynę w połowie szklanki gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  • Ser, cukier i cukier waniliowy oraz przestudzoną czekoladę miksujemy ze sobą. Po woli dodajemy ostudzoną żelatynę i znów miksujemy aż połączy się z resztą.
  • Wylewamy na herbatnikowy spód, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
Przygotowanie wierzchu:
  • Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder.
  • Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko miksujemy aż się połączy.
  • Wykładamy na wierzch ściętego sernika , układamy truskawki i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Smacznego!

0 KOMENTARZY