Sernik waniliowy na zimno
19 marcaSpód:
- 500g kakaowych herbatników
- 200g roztopionej margaryny do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego z wiaderka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 40g żelatyny
Góra:
- 330ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie spodu:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kruszymy herbatniki i roztapiamy masło.
- Do pokruszonych herbatników dodajemy roztopione masło i łączymy (najlepiej zrobić to ręką).
- Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy wcześniej przygotowanymi herbatnikami, dociskając. Pieczemy około 15 minut.
Przygotowanie masy:
- Rozpuszczamy żelatynę w połowie szklanki gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
- Ser, cukier i cukier waniliowy oraz przestudzoną czekoladę miksujemy ze sobą. Po woli dodajemy ostudzoną żelatynę i znów miksujemy aż połączy się z resztą.
- Wylewamy na herbatnikowy spód, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
Przygotowanie wierzchu:
0 KOMENTARZY