LODY ADWOKATOWE

08 kwietnia





500 ml śmietanki 30% lub 36%
3 białka
3 żółtka
150 ml ajerkoniaku
110 g drobnego cukru
szczypta soli


Jajka należy sparzyć w gorącej wodzie (ok. 70 stopni) przez kilka sekund.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru.

Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy ajerkoniak.

Myjemy i suszymy dokładnie końcówki miksera. Do wcześniej schodzonej miski (najlepiej w zamrażarce) wlewamy mocno schłodzoną przez noc śmietankę i ubijamy na sztywno.

Do ubitej śmietanki dodajemy ubitą pianę z białek i masę z żółtek i ajerkoniaku.
Dokładnie mieszamy, teraz już ręcznie.

Przelewamy do formy (titaj świetnie sprawdza się keksówka), górę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.


10 minut przed podaniem należy wyciągnąć lody, aby zmiękły.

Tak przygotowane lody należy spożyć do 10 dni, ze względu na zawartość surowych jajek.

0 KOMENTARZY

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
przepisy kulinarne


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów