LODY ADWOKATOWE
08 kwietnia
500 ml śmietanki 30% lub 36%
3 białka
3 żółtka
150 ml ajerkoniaku
110 g drobnego cukru
szczypta soli
Jajka należy sparzyć w gorącej wodzie (ok. 70 stopni) przez kilka sekund.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru.
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy ajerkoniak.
Myjemy i suszymy dokładnie końcówki miksera. Do wcześniej schodzonej miski (najlepiej w zamrażarce) wlewamy mocno schłodzoną przez noc śmietankę i ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodajemy ubitą pianę z białek i masę z żółtek i ajerkoniaku.
Dokładnie mieszamy, teraz już ręcznie.
Przelewamy do formy (titaj świetnie sprawdza się keksówka), górę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
10 minut przed podaniem należy wyciągnąć lody, aby zmiękły.
Tak przygotowane lody należy spożyć do 10 dni, ze względu na zawartość surowych jajek.
0 KOMENTARZY