Sałatka z pieczonym burakiem i granatem
20 stycznia
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
1 średniej wielkości burak
garść mieszanki sałat
ziarenka z połowy granatu
ser feta
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
pieprz, sól do smaku
Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220 stopni.
Buraka obieramy i kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprz.
Wyciągamy nagrzaną blachę, układamy na niej papier do pieczenia i na nim wcześniej przygotowane buraki.
Pieczemy około 4 minut z jednej strony, wyciągamy, buraki odwracamy i pieczemy kolejne 4 minuty.
Granata obieramy i wyciągamy z niego ziarenka.
Na półmisku układamy mix sałat, na to upieczone buraczki, pestki granatu
oraz pokruszony w palcach ser feta.
Polewamy 4 łyżkami oliwy zmieszanymi ze szczyptą soli i pieprzu.
0 KOMENTARZY